menu
 •> hoe lets werkt  •> vraag & aanbod  •> think twice  •> letser worden  •> privacy

Werking

Letsen...

Jessica knipt mijn haar. Precies zoals ik het wil. Gewoon thuis in mijn keuken, terwijl we kletsen over ditjes en datjes. Dat bespaart mij heel wat saaie bezoekjes aan de kapper, een pak tijd en een geforceerde babbel. Ik laat Gitte wel eens genieten van een heerlijke ontspanningsmassage. Veroniek tuiniert graag. Zij helpt bij Stef de boel bijsnoeien. Met z'n tweeën gaat dat snel en lijkt het niet meer zo'n karwei. Kris bakt graag cake voor de hele bende, en iedereen is er gek op.
Jessica doet iets voor mij. Ik doe wat voor Gitte. Veroniek doet wat voor Stef en Kris doet wat voor een hele groep. Zo werkt LETS...

Wie vindt zoiets uit ?

LETS is afkomstig van "Local Exchange and Trading System", lokaal uitwisselingssysteem. Het is een simpel ruilhandelsysteem ontstaan in een plaatsje in canada waar op korte tijd een legerbasis werd opgedoekt, het toerisme terugviel en verschillende bedrijven op de fles gingen. De lokale economie draaide zo slecht dat mensen wegens gebrek aan middelen terug nood kregen aan het ruilen van goederen en diensten op een moderne manier. Het idee en het systeem verspreidde zich al snel over verschillende landen. In 1994 startte de eerste letskring in vlaanderen, te Leuven.

En LETS Antwerpen-Stad ?

Onze letskring begon in december '95. De leden wonen verspreid over de hele stad, binnen Antwerpen en deelgemeenten, behalve Zandvliet, Berendrecht, Lillo, Ekeren. Voor de provincie bestaat een aparte groep, waar we nauw mee samenwerken. In het centrum (rond Sint-Andries) bestaat nog een groep "LETS Antwerpen Binnenstad". Er kunnen bijvoorbeeld ook (plaatselijke) afdelingen opgestart worden binnen éénzelfde lets-kring. Eenheden kunnen tussen onze drie Antwerpse groepen circuleren via "interlets".

Waarom ?

"Ik ben een alleenstaande moeder. Ik kan lekker koken en ik organiseer kinderfeestjes. Soms voelde ik me wat alleen. Ik moet met weinig zien rond te komen. Babysit kost geld, dus ik ging niet vaak uit. Via lets kook ik nu af en toe voor een feestje of receptie en ik hou leuke kindernamiddagen. In ruil komt Philip babysitten en krijg ik planten en struiken uit de tuin van Stef. Ik kan weer meer uit en ik heb vaker een leuke babbel." (Veroniek)

"Over LETS valt veel te zeggen. Maar daar gaat het mij nu juist niet om. Ik kwam bij de letskring om minder te praten en meer te doen. Om te kijken of al die idealistische ideeën in mijn hoofd ook zouden werken in de praktijk. Na veel ontmoetingen en onderhandelingen is er heel wat veranderd. Er is een wereld opengegaan waarvan ik het bestaan alleen kon dromen." (Erik)

"Mijn fiets was dringend aan herstel toe. Fietsenmakers trekken hun neus op voor zulke klusjes. En àls ze het al doen, betaal ik me blauw aan uurloon, voor een belachelijk klusje waarvan ik per toeval zélf niks ken. Verder stikte diezelfde fiets van de roest. Een verflaag zou ideaal geweest zijn, maar met twee linkerhanden bleef hij zo in de kelder staan. Tot ik in de letsgroep kwam. Mensen hielpen mij uit de nood. Snel en handig. Daarvoor heb ik hen met heel veel plezier ruim gewaardeerd." (Bert)

In een letskring wisselen mensen dingen uit. Dingen die ze goed kunnen. Dingen die ze hebben en graag lenen of geven. Dingen die ze graag voor een ander doen. Puur vrijwilligerswerk!!!
In ruil krijg je het allerfijnste: onvervalste, pure waardering. Want handelen in een letskring doe je voor je plezier. Hoe meer hoe liever, daarop draait de hele kring.
LETS is dan ook voor iedereen: jong of oud, geschoold of ongeschoold, alleenstaand of koppel, verlegen of spontaan,...

 
info links basistekst werking home