menu
 •> hoe lets werkt  •> vraag & aanbod  •> think twice  •> letser worden  •> privacy

Lets: hoe?

Eerst ga je bij jezelf na wat je voor jezelf wil. Ieders aanbiedingen en vragen staan in een boekje en op onze online gids. Het jouwe komt daarbij. Als je op een aanbod of vraag wil ingaan, bel je naar diegene die het aanbiedt. Hij of zij doet dus wat voor jou. In ruil geef je hem of haar een waarderings-bon. Na overleg schrijf je daarop het aantal "handjes" (onze plaatselijke ruil-eenheden) die je hem of haar wil geven als dank. Een deel van deze bon is voor elke partij, en een derde deel gaat naar het secretariaat, waar je balans wordt bijgehouden. Je eerste transactie is achter de rug. De balans mag best overslaan naar meer ontvangen of meer geven. Na een tijdje trek je dit zelf wel weer recht. Eigenlijk gaat het gewoon om de voldoening dingen uit te wisselen. Om deze uitwisseling mogelijk te maken binnen een grotere groep mensen zijn de bonnen wel erg handig.
"Henri zeemt soms ramen. Daar heb ik een hekel aan. Niemand heeft hem ooit gezegd hoe tof het is dat hij graag ramen zeemt en hoe goed hij het kan. Behalve ik, nu." (Johanna)

Je wordt gewaardeerd met handjes voor wat je graag doet. Dat maakt het alleen nog leuker. Om het je gemakkelijk te maken bestaat er een richtlijn: één uur is gelijk aan 20 handjes. Meer en minder geven mag altijd, en het onderhandelen is net één van de dingen die het ruilen boeiend maken. Als je maar tot een akkoord komt.
"We gingen met z'n allen het bureel van lets verhuizen. Ik was moe en dacht op voorhand: 'Hier wil ik straks veel handjes voor.' Maar even later genoot ik van het vrolijke gezelschap, een gezellig lachende bende en de kom hete soep nadien. Ik zei tegen Karel dat ik eigenlijk helemaal niet veel handjes hoefde. Hij gaf er mij toch een pak. Dat vond ik o.k." (Anke)

Onderhandelen doe je in het nu.
Hoe is het voor mij om dit nú voor jou te doen. Hoe is het voor jou nú om dit van mij te krijgen. Als mensen eerlijk zijn met zichzelf gaat het onderhandelen vanzelf en vaak leer je nog iets bij over jezelf of de ander. Zo is letsen ook (in de eerste plaats) mensen ontmoeten en vrijgevig zijn.

Wat is nu die 'groep' ?

De eerste keren handelen is voor sommigen niet makkelijk. Je moet een drempel over. Telefoneren naar iemand die je niet kent om wat te vragen of te bieden ... De activiteiten van de groep of de ontmoetingen in (k)letskafees kunnen een hulp zijn. Je leert je mede-letsers kennen. Tijdens de babbels hoor je wat ze nodig hebben, kan je afspraken maken of gewoon zeggen wat je moeilijk vindt. Stilaan ben je meer thuis in de groep. Je kan ook op de hulp en de interesse rekenen van een 'loco' (peter of meter in je buurt), die je de eerste maanden toegewezen krijgt. Hij of zij helpt je wat op weg en geeft antwoorden op je vragen.

 
info links basistekst werking home