menu
 •> hoe lets werkt  •> vraag & aanbod  •> think twice  •> letser worden  •> privacy

Think Twice

Ik heb niks te bieden !

"Karel kan wel veel, maar doet niet alles graag. Hij vroeg zich vooral af: 'Wat zijn andere mensen met wat ik kan?" dus stond er in zijn aanbod: computerles en helpen bij computerproblemen. Hij leende ook nog een behangerstafel uit. Dat was het dan. Tijdens een bijeenkomst vertelde Gitte dat ze vinyl moest leggen, maar niet precies wist hoe dat moest. Hé, besefte Karel, dat is iets wat ik goed kan en ik vind het nog leuk ook. Dus leerde hij Gitte op een zaterdagmiddag vinyl leggen."

Het zit 'm in de simpele dingen. Je hoeft niet professioneel te zijn. Mensen kunnen vaak dingen gebruiken waar je zelf niet aan denkt. Sommigen vragen gewoon iemand om eens samen te gaan fietsen! Je hoeft er dus niet over te piekeren, je aanbod groeit vanzelf.

Mijn aanbod interesseert niemand.

"Stef geeft taalles. Maar blijkbaar heeft niemand van de groep nu zin en tijd in taalles."

Haal je aanbod niet weg omdat niemand erop in gaat. Wat iemand vandaag niet past; past hem misschien morgen wel. Of er komt een nieuw lid bij dat gék is op dansen... intussen kan je creatief zijn. Als je er zin in hebt, kan je bijvoorbeeld eens een berg wafeltjes bakken.
Wedden dat ze daar wél interesse voor hebben?

Ik heb eigenlijk niks nodig.

Toegegeven, dat siert je. Maar misschien heb je nooit geleerd jezelf eens te verwennen. Een lekker stuk groententaart of een georganiseerde wandeltocht doet iedereen deugd.
En hier geldt ook... waar je niet aan denkt, heb je niet nodig.
"Ik besefte niet dat ik verschrikkelijk blij zou zijn met een fietsenrek op de auto naar zee te kunnen tot ik las dat Gerd één uitleent. Nu hoef ik geen fiets meer te huren als ik de polderwind in wil..." (Patrick)

Wat als ik teveel in min sta ?

"Katleen had een spierscheur. Ze kreeg héél veel massages via LETS en kon weinig terugdoen in die periode. Ze ging behoorlijk onder min. En wat dan nog? Eenmaal die spier weer gezond, loopt ze dat wel in."

"Ik geef massages. Als iemand van de kring bij mij komt dan moet ik meteen iemand anders vragen om intussen op mijn kleine kinderen te passen. Ik dacht: 'Zo verdien ik nooit wat. Ik moet mijn pas gekregen handjes meteen doorgeven aan de babysit.' Maar de babysit wilde helemaal niet zoveel handjes. De kinderen hadden de hele tijd geslapen en zij had fijn zitten lezen."

Als je eerlijk blijft met jezelf en je eigen situatie, verdenkt niemand je van profiteren. De één kan plus staan dankzij het feit dat een ander min staat. De balans slaat wel over als het nodig blijkt.

Tot slot ...

Je mag je overtuigingen gerust hebben.
Het is absoluut niet de bedoeling je te overtuigen van het tegendeel.
Je leert immers enkel uit eigen ervaring.

Dus er zit maar één ding op: er gewoon induiken! 
info links basistekst werking home